Monday, December 29, 2014

-Esok.exam-

Haishhh.
Esok dah start exam utk semua bebudak akaun degree uitm
So. Good luck. 
Otak please bertahan
Please jd longlasting sikittt
Haaahahhaha
Ok. Lapar.
Jom mkn hati berulam jantung. 
Haha.
Bye

Wednesday, December 24, 2014

-R.I.N.D.U-

Assalamualaikum.
Hye blogger.com
Sihat?
Haha
Ok. Mcm biasa, asal study week je aku update blog.
Tapi bezanya kali ni, aku x balik rumah.
Ramai jugak la tny knp x balik. 
Dan jawapan aku msti sbb MAF630.
Sebab aku terlalu bimbang.
Tapi x de la aku hardcore gegila study time duk umh sewa ni.
Semua itu dusta. Hahaha
Byk sgt benda yg bermain dlm fikiran aku.
Dan aku x tenang dgn keadaan mcm ni.
Aku hanya perlukan satu jawapan yg cepat pntas dan efficient.
Supaya x menyusahkan aku akan dtg.
Penting diri?
Huhu. X rasa nya kalau last minit, asyik aku yg terkena.
Hahahaha
X pe x pe. Apa pun yg trjadi. Aku dh ad backup plan aku.
Yg mana plan aku ialah, kenakan diri sndri. 
Hurmmm.
Aku harap aku cukup tough to be alone.

Ok. Next...
Mengenai paper aku.
Wahhh
Makin lama makin kusam result aku.
Aku byk main.
Aku byk gelak.
Aku byk tidur.
Dan aku byk bercakap.
I have to stop all this.
Why?
Im realize that people will be annoyed with me one day. 
Hahahahaha.
Bad thinker, K!
X pe. For my own goodness too.
Tapi aku dh pernah try diam 2hari. 
At the end, aku yg annoyed. Hahaha
People pulak yg pelik dgn aku.
Ingt aku nk mrah. 
Hurmmm.
Never mind. 
Kejap je pun lagi K.
Nak habis dh degree.
Boleh la start hidup baru.
Hahahaha. Tazabarr. 
Oh ye. Title taip rindu.
Content habuk tarak ada pasal rindu.
Yela yela.
Aku rindu juga family aku.
Tapi bila difikirkan semula, nnti aku praktikal,
6 bulan aku kat rumah.
Kimi? Rindu juga.
Last jumpa raya aidilfitri.

X pe. X penting pun.
Perasaan je tuh. 
Pujuk hati, kata "chill la wei"
Hoho. 
Ok. Aku nak mkn.
Bye.

Friday, November 14, 2014

-Dalam.mencari.Nur.Allah-

Assalamualaikum.
Waalaikummussalam.
I'm currently at Terengganu.
Its nice bukan?
As my friends returned home last weekend,
so I decide to go home too. 
Hahahahaha. Indah sgt.
Tapi Terengganu tgh musim hujan la plak.
Perasaan malas tak pernah mengalah.
Malas mandi.
Malas keluar.
Rajin makan.
Rajin tidur.
Hahaha
Act, aku sbenarnya agak sedikit mengalami gangguan pemikiran, rohani jasmani x berapa sihat.
Aku selalu fikir pasal benda yg x penting pn.
Its waste my precious time actually.
Tapi aku ni masih ada hati dan perasaan.
Masih punya otak dan akal yg sangat baik.
Kita manusia penuh dosa.
Ajal maut seminit dua je boleh terjadi. 
Aku masih lagi lagho. Takutnya aku pada mati.
Takut x sempat bertaubat.
Banyak dosa dosa yang dipikul.
Brp byk amalan dan pahala yg dikumpul untuk dibawa ke akhirat kelak. 
Aku takut utk menegur, kerana aku juga belum cukup sempurna. 
Tapi aku yakin akalnya masih ada. 
Aku yakin imannya masih ada. 
Siapa aku utk mempersoalkan iman seseorg sedangkan aku juga pendosa?
Ya Allah, kuatkan lah iman ku sebagaimana Kau kuatkan semangat dalam diri ini. 

Pendosa, K.H

Wednesday, October 1, 2014

Wake me up.

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Like my father's come to pass
Seven years has gone so fast
Wake me up when September ends

Here comes the rain again
Falling from the stars
Drenched in my pain again
Becoming who we are

As my memory rests
But never forgets what I lost
Wake me up when September ends

Summer has come and passed
The innocent can never last
Wake me up when September ends

Bring out the bells again
Like we did when spring began
Wake me up when September ends

Saturday, September 13, 2014

-Permulaan.Bicara-

Assalamualaikum.
Ok. Cukup seminggu hari ni aku tggalkan ganu. Mmg tipu la ckp x rindu kan.
Dan seminggu jgk aku stay umh sewa.
Hahahaha
Rumah ak mmg agak jauh la dr kmpus.
Oh ye ak bru transfered from Shah Alam to Puncak Alam. 
Dan ia sememangnya puncak sgt. 
So boleh dikatakan new environment, new place, new culture but same friends. Hihihi. 
Apa pun, aku still tgh pikir pasal parents aku.
Mcm mna la diorg agaknya.
Aku pn takut Kimi terasa.
Yelah, time aku cuti sem, aku kerja.
Slalu x rply msj dia. 
Lama jgak la. Time puasa smpai la sebulan raya.
Mmg susah la ak nk rply msj dia.
Bukan ak sngaja.
Tp ak cuma nk rasa lbih dekat dgn fmily especially mama. She has a lot of problems and I am the only person that she trust.

Ak thu Kimi terasa byk gila dgn prangai aku.
Tp ni la hakikat hidup ak.
Ak thu dia cuba utk pham aku. 
Hurmmmm. Stress. 
Tq sbb byk sgt bersabar dgn karenah aku.

Dan skrg aku kembali merangkak ke alam degree.
Lemau aku dah kembali. 
Haishhh
The subjects become tougher. 
Urghhh.
I hate hafal-ing subject such as law, bcoz its ruined everything. 
And this sem, I have to face the corporate governance which is equally likely with LAW. 
Arghhhhhh. 
What should I do? 
Help me means help myself. 
Uhuk uhuk uhuk.
Help me syg!!!!😭😭😭

Sekian.
Si manja, theknezhassim.

Saturday, August 16, 2014

-Sampai. Masa-

Assalamualaikum. Hai readers.
Hurmmm. Selamat hari raya semua.
Salam 20 Syawal.
Ok. Result exam dah keluar.
Akhirnya aku faham apa erti ijazah.
Dan ia sebenarnya SANGAT sukar.
Bila aku buka email result, hati aku jadi kosong.
Apa yang aku dah buat sebenarnya?
Aku tgh merosakkan diri sendiri.
Eiiii. Berapa kilo semut aku telan ni?
Kenapa begitu teruk? ibarat x pernah belajar!!
Seriously aku sedih tapi aku x salahkan sesiapa.
Aku salahkan diri sendiri.
Banyak sangat dosa yang aku buat.
Aku alpa.
Lagho lagho.
Tapi yang lepas biarkan lepas.
Yang mendatang kita cuba mengubah ke arah yang lebih baik.
Insha Allah. Allah sentiasa makbulkan doa hambaNya.
Alhamdulillah aku x de repeat paper.
Kuatkan lah semangat aku Ya Allah.
Aminnn.

Ok. Selamat malam.
Knez Hassim

Sunday, July 20, 2014

-sweet 22, Khalifah-

Assalamualaikum.
Hype!
hahahaha.
Happy Belated Birthday Khalifah.
terima kasih kepada semua sahabat.
sama ada sahabat lama mahupun sahabat lama.
even aku tahu just reminder FB kan. hahaha
apa pun aku bersyukur pada Yang Maha Esa
kerana masih diberikan peluang untuk terus bernyawa di dunia ni.
alhamdulillah.
5.7.1992
dah 22 tahun.
urmmmm.
rasa macam x percaya!!!
hahaha. sbb aku masih lagi tidur dengan mama abah
yes. aku rasa aku masih kecik. kah kah kah
ok. fifth july actually byk meaning bagi aku.
4 tahun lepas, Kimi asks me to be more than friend. 
hahahaha. ok itu kelakar.
dan aku dengan kimi masih lagi berkawan baik. sangat baik mungkin.
dan aku dah x berminat utk mencari yg bru.
sbb aku mmg ada niat nak kahwin dgn dia.
eceyyyy. yakkkkk
hahahaha
buat apa bercinta kalau utk saje saje kan.

dan lambat nya aku nak habis belajar. arghhh.
bosan la bujang. haaaaa.
ayat bengong. 
ok. dah pasal fifth july.

seterusnya nk citer pasal apa ek?
ok sem depan pindah PALAM.
errrrmmm.
 x de apa yang menarik pun pasal tu.
dan aku pun x suka mana nak mention byk kali.
sbb aku belum cukup puas berada di Shah Alam.
dan sekarang di gesa ke Puncak Alam.
again! aku mention lagi. haha.
aku dah habis sem 5.
final exam? mcm biasa. ntah apa apa aku 
menconteng dlm answer sheet tu.
aku hanya tawakkal pada Nya.
usaha doa done.
sem depan mcm kureng sikit best nya.
classmate bakal bertukar. dan aku x tahu siapa mereka.
aku rasa semua budak pompuan.
sbb kelas A.
siapa nak masuk kelas depan?
mcm pelik pulak.
maybe diorg pikir kelas A jadual best.
haaaaaaaaaa. jangan lupa, lecturer pun TERSANGAT best.
biasanya Tim. Dekan, Dekan, PA, KP yg mengajar.
aku dah biasa dah... haha.. tahan sebak je la.

 ok. skrg aku nak comment pasal sem 5.
haaaaaaaaaaa.
ok ok sem ni x de la teruk sgt.
classmate baru. 
mula mula agak awkward sbb masing masing x kenal.
dan akhirnya, masih lagi awkward.
hahahaha.
aku x kisah pn. boleh la sikit sikit. tp sifat berpuak tu
sifat budak budak.
aku rasa semua sama umur kot.
haha. x pe. very good bonding.
bg ak diorg ada satu persamaan. 
dan biar aku simpan je apa persamaan tu. 
sbb aku aku diorg tahu sendiri.
aku suka tgok bonding mcm tu.
mcm aku asha qila teha
since diploma minggu MDS
hahahahaha.
aku selesa dengan mereka.
satu kepala, lain otak.

aku rindu classmate diploma aku.
sbb kami semua pmpuan.
lebih selesa.
bila ada lelaki, pmpuan akan cover cover.
dan aku x suka mcm tu.
be yourself.
dan ak pn mungkin cover cover.
yelah clumsy tahap higher x boleh dibiarkan. hahaha.
tp ak serious pasal tu.
aku x suka.
please. nak bercinta, tolong di luar kelas.
sbb aku geli tgok.
hai bye lambai tgn.
ermmmmmmm.
senyum senyum. 
sengih sengih.
xxxxxxxxxxxx.
aku x suka
aku menyampah
jgn lupa ak masih disebelah.
hahaha.
aku harap ada yg paham. 
tp susah nak bg org paham.
sbb cinta itu mabuk, buta, pekak, tuli.
bkn ak x prnh rasa.
tp agak agak la.
fikir org lain jgk.
kalau stakat minat tgok, baik x payah.
huh.
bazir masa tenaga.
nak comment lebih pn x mampu.
dah besar kan.
fikir lah sendiri.
hehehehehe.
ok.
dah pasal tu.

sekarang pasal raya.
dan baju raya aku masih lagi tgh dlm process.
maksud ak dlm process membatik.
dan masih belum potong. jahit mmg x la kan.
hahahaha. dan mood raya kureng sikit tahun ni.
tp apa pun tgok nanti la mcm mana.
stakat hari ni, baju biasa(bukan batik) dah 5 pasang.
jubah batik dua.
sutera satu.
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

ok. aku gila baju kurung.
jangan risau.
selesa pakai, x selesa simpan.
ok lah. penat lah menaip.
nak pergi kerja dulu.
out!
bye.

by,knezhassim.

Sunday, June 15, 2014

-perjalanan.diteruskan-

Assalamualaikum.
Hye.
HAHA.
Hai bagai macam la ramai sangat yang baca kan.
okey. sekarang aku tengah cuti hujung minggu.
dan aku di Terengganu wei.
dah hampir 3 bulan aku x balik sini.
bila time hujung minggu je, aku keluar tgok movie laa.
assignment la.
quiz test bagai nak rak.
result ntah apa apa je.
hahaha.
okey aku mention about result test. wohoooo~
biasa la. 
a step to be a nerd. kahkahkah.
hari tu cuti special leave keamatan aku x balik.
kerja di medan mara kl.
ada adik2 aku skali.
nama pun cuti sekolah kan.
diorg join la.
kadang2 teringat zaman dulu.
setiap kali cuti sekolah mesti family aku akan pergi bercuti.
paling habis pun balik kampung Melaka.
pergi a famosa main waterworld.
tapi sekarang semua dah besar.
nafsu nak main benda alah tu semua dah kurang.
tapi kalau nampak kolam renang, mood dugong tu still ada la.
hahaha.

sekarang bila time cuti sekolah, kami anak beranak sibuk dengan kerja.
cari income lebih.
hahaha.
tolong ma abah.
itu yang penting.
yela, nak bina nama dalam dunia business memang perlukan effort lebih.
jangan salah faham pula.
bukan ma abah aku yang paksa kami, tapi sifat tu lahir dari hati.
kerana itu cara kami membesar.
seriously aku cakap, ma abah x pernah x tunaikan permintaan kami.
akmal nak motor time sekolah dulu.
nak EX5, ambik mama bagi ! cash!
umar nak laptop, bedebuk! nah lappy!
nazirul nak joran mahal, raket badminton mahal, nah!ambik!
ain nak itu ini, mana pernah abah x tunaikan.
aku nak kereta! nah Alza sebijik!
haaaaaa.
so kalau korang pikir la, memang wajar lah sebagai anak balas budi mereka balik.
kami x pernah rasa penat. 
sebab kalau kami kerja, kami dapat gaji mcm pekerja lain.
bahkan lebih tinggi.
aku adik beradik jarang mengeluh.
buat apa nak mengeluh kalau kami suka.
hahaha.
aku nak mewarisi apa yang mama abah dah buat.
aku bangga.
apa lagi yang aku nak selain berbakti pada ibu bapa.
x ada.
aku dah masuk newspaper, tv bagai.
dan aku nak masuk lagi lagi lagi.
hahaha.
dalam hati memang ada niat nak dapat pangkat dato.
tapi dato ramai musuh.
hahaha.
so cancel la.
aku x gila duit.
setakat cash setebal 3 inci tu, haaaaaa.
xleh cakap.
berlagak lah kau Knez.
hihihi.
acah jeeee.
okey2. hari ni aku dah nak balik shah alam.
dah puas lepak kat ganu ni.
lepak ngn kimi.
kawan2 semua tengah final exam.
aku lagi dua minggu.
so.
aku rasa dah sampai masa aku kembali berjuang untuk paper2 exam pula.
next sem kena pindah puncak alam.
belum cukup puas aku terokai induk shah alam.
dah kena halau.
nasib la.
kelas pun tetiba bertambah.
huh giler.
aku cuma mohon jangan ada kelas malam.
pleaseeee!
so readers, pray the best for me.
boleh?
x pun, aminnn kan je.
hehehehe.
okey lah.
blah dlu.
bye.



Assalamualaikum.
Good luck utk diri sendiri!

by, knezhassim.

Monday, June 2, 2014

-Pencarian-

Assalamualaikum.
Hai.

Okey.
Dah lama x update.
Nampak sangat aku ni bukan blogger tegar.
Hahaha.
Okey. Test quiz kian bergunung.
Result pun ntah pape.
X pe. 
Salah diri sendiri.
Hahaha.
Apa nak taip ek.
Kalau pasal friendship. Macam dah bosan.
Sebab benda sama yang berlaku.
Buat aku sakit hati lagi adalah.
Aku x suka jenis kawan yang ada waktu senang je.
Waktu susah, berlambak lah alasan nya.
Aku muak.
Bosan.
HAHA.
Ok.
Waktu untuk bersuka ria dah habis.
Masa untuk berperang dengan diri sendiri.
Puasa dah nak dekat.
Jadual exam dah keluar.
Hoho.
Birthday aku x kena time paper.
Wayang dah settle.
Xmen dah tgok.
Spiderman dah.
Godzilla dah.
Maleficent mcm x minat.
Haha.
Ok, dah. Bye.


Sunday, April 20, 2014

Perjuangan seorang Khalifah.

Assalamualaikum.
Hy3. Aku dh kembali ke Shah Alam.
Meneruskan perjuangan seorang yang bergelar pelajar dan seorang anak.
Tapi hakikatnya hati aku rasa sangat berat.
Berat utk meninggalkan keluarga aku.
Aku bukan homesick.
Tapi aku ingin berada di sisi mereka susah senang.
Aku x ingin jadi anak lupa diri.
Abah currently sakit.
Minatnya terhadap pokok bunga menjadi2.
Sekarang all things in mama's head.
Aku sedih tengok mama.
 Dia fikir begitu banyak perkara.
Gaji, bahan mentah, sale, pkerja.
Lambatnya aku habis belajar.
Hurmmm.
Mama please wait for me.
Lagi 1 tahun 9 bulan lagi.
Utk aku tamatkan zaman belajar aku.
Bersabarlah mama.
Be strong for us.



Ok.
Skrg aku nak sambung study utk common test.
Sebelum tu, aku tertanya tanya siapa +1aku pnya post dlm blog aku ni. Aippp
Dah la x guna google id.
Virus ke?
Stalker?
Hacker?
Silent reader?
Hahaha. Biasa silent reader x buat gitu.
Aishhh.
Aku ni dah la negative thinker. 
Takut pulak. Hahahahaa
X pe la, aku ok je.
Tapi takut jugak. Sebab link blog aku baru je tukar
Hahaha. Nevermind.
Tapi rasa mungkin kengkawan nakal aku je ni. Hahahaha.
Ok lah. Sambung study. 
Bye.

Wednesday, April 16, 2014

Sabarlah kawan.

sahabat.
cinta.
kawan.
kekasih.

kalau ditanya mana yang penting, mungkin tiada jawapannya.
aku sayang sahabat.
aku cinta kawan.
tp yang paling betul, aku sayang Allah dan Nabi.
sayang ibu bapa.
tiada kekasih, tiada kawan, aku masih boleh hidup.
tapi hidup aku bakal sunyi.
tiada gelak tawa, tangisan, kemarahan.
tapi apabila kawan bukan lagi kawan.
ia sangat perit.
sukar untuk diterima.
dan apa yang aku lalui beberapa bulan ni.
aku terima.
aku mungkin bukan kawan yang boleh tenangkan hati.
aku mungkin bukan kawan yang boleh mendengar luahan hati.
aku mungkin kawan yang x mempunyai perasaan.
dan aku mungkin bukan kawan yang memahami situasi sebenar.
tapi REALITI aku faham. yang tak faham adalah kamu.
aku faham sakitnya ditinggalkan.
tapi aku juga faham perasaan aku sendiri.
tapi aku kawan yang sentiasa ada untuk kamu.
mungkin itu sekadar sekilas pandang bagi kamu.
aku sentiasa ada di sisi kamu, walau tanpa kamu perasan.
aku sedih. aku faham. tapi aku tiada daya.
aku bukan pemujuk tegar.
aku di ajar untuk menjadi perempuan yang tabah.
yang x perlu lelaki dalam hidupnya untuk bertahan.
tapi kamu. tak.
aku mohon kuatkan diri.
dekatkan diri dengan Yang Maha Esa.
kamu bukan hilang ibubapa.
kamu cuma hilang tempat mengadu perasaan.
itu sahaja.
mungkin kamu anggap aku tak memahami.
tapi, yang tak memahami ada diri kamu sendiri. 
mungkin aku tak pernah merasa ditinggalkan.
tapi aku masih punya hati.
dan hati aku masih berfungsi.
aku merasainya.
tapi bukan untuk masa yang panjang.
tutup buku lama, buka buku baru.
mungkin hari ni kamu rasa dunia tidak adil
tapi seuatu hari nanti kamu akan nampak apa itu adil.
Allah Maha Adil.
jangan risau.
mungkin hari ni kamu buta dengan air mata.
tapi air mata itu sepatutnya bersihkan penglihatan mu padanya.
so. be strong.
let by gone be by gone.
i miss the old you.

KnezHassim.



Monday, April 14, 2014

Mencari Kekuatan

assalamualaikum.
hye kwn.
aku tgh cuti. 
seminggu je.
huhu. 
mood ak x brapa nak ok.
aku sedih.
melihat mama dan abah.
bersusah payah utk smpai ke tahap ni.
aku nk bantu mereka.
klau boleh nak quit blajar.
tp kimi pesan, ak hanya ad setahun dua je lg.
teruskan belajar.
masa depan jauh lg.
jgn pkir hari ni, esok je.
pikir akan dtg.
dan adik.
adik aku.
aku harap dia paham keadaan skrg.
be strong Khalifah.
be strong for them.
for mama, abah, adik adik.
and of course for your self.
aku perempuan.
setabah tabah aku, aku tetap perempuan.
air mata mengalir hari ni, bukan tunjuk kelemahan, 
tetapi bukti semangat dan cinta aku pada mereka.
sayang aku pada Allah dan Rasul.
tiada aku tanpa mereka. 


mama...abah
please wait for me and akmal to finish this responsibility as the students first.
we love both of you.
wait for us, mama.
please mama bertahan.


mereka yang lain mungkin x faham,
tp aku yakin ada yg faham.
memikul sesebuah amanah, tanggungjawab bukan sesuatu yang mudah.

percaya pada Allah.
Allah segalanya.
kita merancang, Allah menentukan.


Wednesday, April 2, 2014

Kisah semalam

Assalamualaikum.
Hye.
OK. Dah masuk minggu ke 4, aku masih di shah alam.
Sekarang tgh lepak rilex2 kat PTAR 2.
Baru habis quiz finance.
 ESOK test AIS plak. Haha.
Hidup student. Biasa la dgn test quiz.
Cuma bg aku ada beza antara quiz dan test bg student akaun. 
Biasa la skema nerd kan. Haha.
Test and quiz ibarat final exam. Dan aku akuinya jgk.
Sebab aku pun mcm tu.
Cuma tahap malas aku berbeza dgn mereka2.
Hahaha. Lagi 10 hari dah nak balik terengganu.
Bila time duduk jauh dr ibu bapa, terasa sedikit kekosongan dlm diri. 
Aku homesick. Ala, ngaku je la kan. Hahaha.
Bila aku mengimbau kembali kisah2 lalu,
 teringat betapa naif dan kurang pintar nya aku. Hahaha
Perangai mcm budak2, tp lebih ok begitu.

Aku sebenarnya seorang yang sangat ceria.
Alasan aku utk tidak senyum sewenang-wenangnya
 kerana senyum aku mahal. Org trpilih je boleh tgok aku senyum. 
OK lah, nak ke kelas dulu. Taa

Thursday, February 13, 2014

-throwback.5.years.blog!-

assalamualaikum.
hye bersua kembali.
amboi K, rajin pulak update blog.
hahahaha.
ok2.
sementara wifi aku masih berguna!
aku update la.
soooooo.
malam ni result aku keluar.
first result for degree.
aku takut cuak debar
semua la.
yela kan.
dengan semua subjek yg giler killer.
aku x moh repeat.
itu je permintaan aku.
so tunggu saje mlm ini.

dan satu lagi.
blog aku ni akan hancur sikit la, 
terutama pos yg lama2 tu, since 2008.
byk gmbar aku dah buang.
yela.
dah insaf sikit
gmba yg x senonoh.
tmbhan pula masuk dlm google search.
taip nama penuh aku pun keluar.
actually benda mcm ni x leh diremeh kan
bahaya kot.
google x bg ak apa2 faedah pn.
kalau nuffnang, siap hantar aku akta perlindungan maklumat peribadi.
so, aku rasa safe sikit.
dah lama rupanya aku dgn dunia blog ni.
tp x famous2.
hahaha.
yela, bukan ada apa sgt pn.
celoteh merapu je lebih.
hahahahaha.
never mind.
aku x kisah pn.
lgpn blog ni my cloud diary.
dulu ye, aku rajin bab2 tulis diary.
selalu perasan sorg2.
yela, dulu mcm x de org minat kat kita.
so rajin la tulis2 dlm buku, keluhan org yg x diminati.
kah3.
sekarang Alhamdulillah. Ada org nak kwin ngn kita!
lalalalala.
cerita pasal dulu2, aku teringat satu cerita.
dulu time aku blogging, aku suka guna tulisan kecik besor.
pastu ad la anonymous letak comment.
dia marah kat aku.
susah nak baca.
so, aku pun bertindak utk menukar skill menaip aku.
hahahahahaha.

then, aku pernah guna "gua"
mcm cool.
lagak gengster, ganas, poyo!
last2 guna aku je la.
better.
sy?
errrr...

ok2.

dah la.
nk sambung kerja.
bye.



Tuesday, February 11, 2014

-realiti.seorang.kakitangan-

assalamualaikum
hye!!
yup kembali mengarut.
ok. aku tersangat busy.
mama abah pergi umrah.
so aku kena uruskan kilang, kedai, rumah, adik2.
woahhh. itu sangat penat.
ok2.
tpi masih ada masa untuk menaip?
errrr.
biasa la waktu kerja, bosan2 buka internet.
kimi cukup bengang dgn aku.
text x leh, on9 boleh.
biasa la bro. chill ok.
since i've changed my url, i dont know kimi still read it or not.
huhuhuhu.
aku tersangat penat.
sampai kan rasa bengang je ngn pekerja.
please la jgn buat hal.
yg buat hal tu pekerja lama.
tp mcm x phm or buat-buat x phm.
sekali aku mengamuk, sekali buat.
ak dah malas garang2 sgt. penat tahu!!!
time aku ada, semua rajin. aku tahu!!!
cuba kalau ak x de, malas giler.
ntah la, nak marah lebih2 dia pn manusia, bukan kucing
marah, sepatutnya dh pham, even kucing pn phm bila kena marah.
sabar je la.
skrg ak tgh observe kilang.
pekerja lelaki selalu rehat awl time ak g kedai.
skrg time ak x g kdai, pndai pulak rehat lmbt.
huh.
kasian la ak kalau terus mcm ni.
main cak-cak pulakkkk.
haisssshhh.
tu la melayu.
aku x paham dgn masyarakat skrg.
pendapat aku, apa salahnya kalau seseorang pkerja  itu melakukan sesuatu
pekerjaan dengan ikhlas, rajin, dan konsisten.
bukan membazir pn.
ilmu itu luas.
x kn selamanya nk kerja bwh org.
maybe one day boleh buka syarikat sendiri.
x kn smpai tua kot nk kerja biasa2 je.
hurm.
dan aku betol2 x phm dgn pegawai TM.
biar la ak nk mention pn.
supaya mereka2 sedar apa yg pegawai mereka dh buat.
cerita dia mcm gini.
ok, bermula dgn seorang pegawai yg aku gelarkan 'akak'
seorang pegawai TM.
dia nk buat tempahan baju korporat.
dtg kedai, ckp nk buat tmpahan. nak siap cepat.
ok la, bincang punya bincang. dia ckp nnti dia dtg smula.
sbb nk bincang dgn bos atasan lg.
ok fine.dlm kereta dia penuh dgn bju sample dri company lain.
then akak ni dtg lgberunding lg.
nk murah la, nk quality tinggi la. bla bla bla.
kat tmpat lain mahal la,.
pastu boleh pulak bg andaian.
NANTI SNB AKAN JADI FAMOUS
BATIK TERKENAL DI SELURUH MALAYSIA
TM AKAN MEMPROMOSIKAN BATIK SNB
BILA STAFF PAKAI BAJU BATIK SNB, NANTI PUBLIC TANYA
DARI MANA BATIK NI, DARI SNB.
cewahhhhh akak.
untuk makluman akak, akak sorg je yg x kenal SNB.
nmpak sangat buta batik.
maybe SNB x se gah NAB, tp di kalangan peminat batik, pasti kenal SNB.
bukan nk ckp besar.
rezeki Allah bagi, gov, badan berkanun, swasta ad buat tmpahan juga.
and bukan first time tau kak???
akak ckp mcm akak hebat giler.
woahh.
then akak tu ckp pasal agama pula.
rezeki Allah.
Alahmudulillah.
byk juga akak ckp pasal agama, kebaikan, pahala, dosa.
then lepas tempahan tu siap.
akak tu dtg kedai.
mintak penghargaan buat dia.
nk jumpa bos.
bos dh mua tgok muka dia.
bos x nk layan.
pihak kami x cari pn projek tu.
terima pun sebab kasihan.
dan x ambil untung byk pn.
lepas modal, cukup.
tp dia mintak brg.
x ke nama memeras ugut.
ambik sutera sedondon.
ambik kain sutera.
baju batik siap jahit.
aku rasa almost RM1000.00
hahaha. itu lah hakikat pegawai TM
nk mintak komisen pun agak2 la.
bukan gitu caranya.
masa mintak buat tmpahan, merayu2.
bila time bahagian dia, ambik gitu je.
so kepada akak tersebutingat, halal atau tidak.
di akhirat menunggu.
akak jawab la sendiri.
akak di kira merampas secara paksa.
sedar lah wahai akak. 
waktu pun dah x lama.
ak x kisah la laki dia pegawai eksekutif TM sekali pn.
tp x ke gaji mereka dh banyak?
buat apa nk ambik free.
ni la melayu.
mcm mana peniaga melayu nk untung kalau org2 mcm ni bersepah kat luar tu.
haishhhh.

kisah kedua. pasal JKKK
buat tmpahan juga.
kita bg harga standard.
tp dlm bil dia nk claim dgn kerajaan double pay!
kalau total RM2000.00
dlm invoice dia SURUH markup RM6000.00
Ya Allah.
nak lawan apakan daya.
dah la tua.
kasian anak2 dia.
halal ke duit tu??
 dgn kitasetel.
kita caj dan dibayar guna harga statndard.
dan aku tgok JKKK tu pakai van vannete je dri dulu.
since dua thun lepas.
aishhh. xkaya2 ke?
nmpak x??
kalau bukan rezeki kita, Allah x kan bg kita senang guna duit x elok
pikir la sikit.
nak komisen boleh.
tp cukup la sekadar ratusan ringgit.
bukan ratusan ribu.
nauzubillahiminzalik.

ok lah.
dh penat mengadu.
pergi kerja dulu.
bye!
assalamualaikum.
knez.


Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut