Thursday, February 13, 2014

-throwback.5.years.blog!-

assalamualaikum.
hye bersua kembali.
amboi K, rajin pulak update blog.
hahahaha.
ok2.
sementara wifi aku masih berguna!
aku update la.
soooooo.
malam ni result aku keluar.
first result for degree.
aku takut cuak debar
semua la.
yela kan.
dengan semua subjek yg giler killer.
aku x moh repeat.
itu je permintaan aku.
so tunggu saje mlm ini.

dan satu lagi.
blog aku ni akan hancur sikit la, 
terutama pos yg lama2 tu, since 2008.
byk gmbar aku dah buang.
yela.
dah insaf sikit
gmba yg x senonoh.
tmbhan pula masuk dlm google search.
taip nama penuh aku pun keluar.
actually benda mcm ni x leh diremeh kan
bahaya kot.
google x bg ak apa2 faedah pn.
kalau nuffnang, siap hantar aku akta perlindungan maklumat peribadi.
so, aku rasa safe sikit.
dah lama rupanya aku dgn dunia blog ni.
tp x famous2.
hahaha.
yela, bukan ada apa sgt pn.
celoteh merapu je lebih.
hahahahaha.
never mind.
aku x kisah pn.
lgpn blog ni my cloud diary.
dulu ye, aku rajin bab2 tulis diary.
selalu perasan sorg2.
yela, dulu mcm x de org minat kat kita.
so rajin la tulis2 dlm buku, keluhan org yg x diminati.
kah3.
sekarang Alhamdulillah. Ada org nak kwin ngn kita!
lalalalala.
cerita pasal dulu2, aku teringat satu cerita.
dulu time aku blogging, aku suka guna tulisan kecik besor.
pastu ad la anonymous letak comment.
dia marah kat aku.
susah nak baca.
so, aku pun bertindak utk menukar skill menaip aku.
hahahahahaha.

then, aku pernah guna "gua"
mcm cool.
lagak gengster, ganas, poyo!
last2 guna aku je la.
better.
sy?
errrr...

ok2.

dah la.
nk sambung kerja.
bye.



Tuesday, February 11, 2014

-realiti.seorang.kakitangan-

assalamualaikum
hye!!
yup kembali mengarut.
ok. aku tersangat busy.
mama abah pergi umrah.
so aku kena uruskan kilang, kedai, rumah, adik2.
woahhh. itu sangat penat.
ok2.
tpi masih ada masa untuk menaip?
errrr.
biasa la waktu kerja, bosan2 buka internet.
kimi cukup bengang dgn aku.
text x leh, on9 boleh.
biasa la bro. chill ok.
since i've changed my url, i dont know kimi still read it or not.
huhuhuhu.
aku tersangat penat.
sampai kan rasa bengang je ngn pekerja.
please la jgn buat hal.
yg buat hal tu pekerja lama.
tp mcm x phm or buat-buat x phm.
sekali aku mengamuk, sekali buat.
ak dah malas garang2 sgt. penat tahu!!!
time aku ada, semua rajin. aku tahu!!!
cuba kalau ak x de, malas giler.
ntah la, nak marah lebih2 dia pn manusia, bukan kucing
marah, sepatutnya dh pham, even kucing pn phm bila kena marah.
sabar je la.
skrg ak tgh observe kilang.
pekerja lelaki selalu rehat awl time ak g kedai.
skrg time ak x g kdai, pndai pulak rehat lmbt.
huh.
kasian la ak kalau terus mcm ni.
main cak-cak pulakkkk.
haisssshhh.
tu la melayu.
aku x paham dgn masyarakat skrg.
pendapat aku, apa salahnya kalau seseorang pkerja  itu melakukan sesuatu
pekerjaan dengan ikhlas, rajin, dan konsisten.
bukan membazir pn.
ilmu itu luas.
x kn selamanya nk kerja bwh org.
maybe one day boleh buka syarikat sendiri.
x kn smpai tua kot nk kerja biasa2 je.
hurm.
dan aku betol2 x phm dgn pegawai TM.
biar la ak nk mention pn.
supaya mereka2 sedar apa yg pegawai mereka dh buat.
cerita dia mcm gini.
ok, bermula dgn seorang pegawai yg aku gelarkan 'akak'
seorang pegawai TM.
dia nk buat tempahan baju korporat.
dtg kedai, ckp nk buat tmpahan. nak siap cepat.
ok la, bincang punya bincang. dia ckp nnti dia dtg smula.
sbb nk bincang dgn bos atasan lg.
ok fine.dlm kereta dia penuh dgn bju sample dri company lain.
then akak ni dtg lgberunding lg.
nk murah la, nk quality tinggi la. bla bla bla.
kat tmpat lain mahal la,.
pastu boleh pulak bg andaian.
NANTI SNB AKAN JADI FAMOUS
BATIK TERKENAL DI SELURUH MALAYSIA
TM AKAN MEMPROMOSIKAN BATIK SNB
BILA STAFF PAKAI BAJU BATIK SNB, NANTI PUBLIC TANYA
DARI MANA BATIK NI, DARI SNB.
cewahhhhh akak.
untuk makluman akak, akak sorg je yg x kenal SNB.
nmpak sangat buta batik.
maybe SNB x se gah NAB, tp di kalangan peminat batik, pasti kenal SNB.
bukan nk ckp besar.
rezeki Allah bagi, gov, badan berkanun, swasta ad buat tmpahan juga.
and bukan first time tau kak???
akak ckp mcm akak hebat giler.
woahh.
then akak tu ckp pasal agama pula.
rezeki Allah.
Alahmudulillah.
byk juga akak ckp pasal agama, kebaikan, pahala, dosa.
then lepas tempahan tu siap.
akak tu dtg kedai.
mintak penghargaan buat dia.
nk jumpa bos.
bos dh mua tgok muka dia.
bos x nk layan.
pihak kami x cari pn projek tu.
terima pun sebab kasihan.
dan x ambil untung byk pn.
lepas modal, cukup.
tp dia mintak brg.
x ke nama memeras ugut.
ambik sutera sedondon.
ambik kain sutera.
baju batik siap jahit.
aku rasa almost RM1000.00
hahaha. itu lah hakikat pegawai TM
nk mintak komisen pun agak2 la.
bukan gitu caranya.
masa mintak buat tmpahan, merayu2.
bila time bahagian dia, ambik gitu je.
so kepada akak tersebutingat, halal atau tidak.
di akhirat menunggu.
akak jawab la sendiri.
akak di kira merampas secara paksa.
sedar lah wahai akak. 
waktu pun dah x lama.
ak x kisah la laki dia pegawai eksekutif TM sekali pn.
tp x ke gaji mereka dh banyak?
buat apa nk ambik free.
ni la melayu.
mcm mana peniaga melayu nk untung kalau org2 mcm ni bersepah kat luar tu.
haishhhh.

kisah kedua. pasal JKKK
buat tmpahan juga.
kita bg harga standard.
tp dlm bil dia nk claim dgn kerajaan double pay!
kalau total RM2000.00
dlm invoice dia SURUH markup RM6000.00
Ya Allah.
nak lawan apakan daya.
dah la tua.
kasian anak2 dia.
halal ke duit tu??
 dgn kitasetel.
kita caj dan dibayar guna harga statndard.
dan aku tgok JKKK tu pakai van vannete je dri dulu.
since dua thun lepas.
aishhh. xkaya2 ke?
nmpak x??
kalau bukan rezeki kita, Allah x kan bg kita senang guna duit x elok
pikir la sikit.
nak komisen boleh.
tp cukup la sekadar ratusan ringgit.
bukan ratusan ribu.
nauzubillahiminzalik.

ok lah.
dh penat mengadu.
pergi kerja dulu.
bye!
assalamualaikum.
knez.


Tuesday, February 4, 2014

-dunia.pekerjaan-

assalamualaikum.
ok, sementara aku masih punya waktu ni...
ayuh menaip!!!
hahaha..
semalam aku offday, keluar lepak dengan kengkawan..
ok ok ok..
bunyi LEPAK mcm pemalas je kan..
ok, keluar hangout!!!
hahaha..
with my lovely D..
Dynn and Day..
tggu syida, lambat lagi balik..
so alang-alang dynn masih lagi di terengganu, dan beliau masih lagi free..
hahahahaha..
dynn busy kalah YB..
turun naik YT dengar cittewwww..
mintak sponsor lettewww..
aku mcm biasa..
suka sibukkan diri..
suka susahkan pekerja..
nak buat mcm mna, mata aku ni mmg x leh tgok pkerja duduk saja, melepak.
main phone. x boleh!! aku mmg pantang. berasap je rasa.
tp apa kan daya, nk tegur, nak marah, nnti pekerja terasa, susah pula.
aku baru je hired pekerja baru.
budak tunggu SPM. so many things that i should teach her. to guide her.
to become my loyal spy maybe. one day i wish.
and sebelum aku hired dia, ak siap buat sesi interview.
aku dah banyak kali interview org, tp ak di-interview, x byk kali sgt.
hahahahaha.
so, masa ak interview diorg2. byk juga benda yg bg ak satu ilmu yg bru. 
tgok gelagat org2. 
ada yg aku call, perghhh, excited dia punya lah wooowwww!
ad jugak ak call, semangat...tp last2 interview x dtg.
yg ak paling bengang, dtg mintak kerja, tp suruh pakwe n suami tanya.
huh?
yg nak kerja siapa sekarang?
apa masalah pompuan tu??
dan aku bukan jahat x nak terima org yg dah kahwin utk di-hired.
tp aku pikir komitmen???
ada suami, ada anak??susah la..
kerja kat kedai memang byk kena bg komitmen dri segi masa.
kalau hantar outstation, jualan luar, mula lah start alasan suami x kasi kerja luar.
dah tu, buat apa bela pekerja mcm ni??
x cukup dengan hal tu, tiba2 call emergency, anak demam.
so, siapa nak ganti? susah kan..
and satu lagi, 17 tahun dah kahwin???
umur 23 tahun, dah bercerai??
serius aku cakap n taip!!
org yg tidak bergelar bujang, susah company nak terima.
suami???please..pastikan bakal isteri tu terus bekerja even lepas kahwin.
jgn lepas rasa hidup susah, bru nk cri kerja.
pleaseeeee. kasihan tp x boleh nk tolong.
cri duit byk2 dlu, kewangan kukuh mantap stabil, bru kahwin.
itu terbaik! cayalah.
so, skrg aku nk relax.
hari ni aku kerja 9 pagi sampai 9 malam non stop
x bergaji pn
steady aje.
hahahaha
ok la.
bye.
knezhassim.

Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut