Sunday, April 20, 2014

Perjuangan seorang Khalifah.

Assalamualaikum.
Hy3. Aku dh kembali ke Shah Alam.
Meneruskan perjuangan seorang yang bergelar pelajar dan seorang anak.
Tapi hakikatnya hati aku rasa sangat berat.
Berat utk meninggalkan keluarga aku.
Aku bukan homesick.
Tapi aku ingin berada di sisi mereka susah senang.
Aku x ingin jadi anak lupa diri.
Abah currently sakit.
Minatnya terhadap pokok bunga menjadi2.
Sekarang all things in mama's head.
Aku sedih tengok mama.
 Dia fikir begitu banyak perkara.
Gaji, bahan mentah, sale, pkerja.
Lambatnya aku habis belajar.
Hurmmm.
Mama please wait for me.
Lagi 1 tahun 9 bulan lagi.
Utk aku tamatkan zaman belajar aku.
Bersabarlah mama.
Be strong for us.



Ok.
Skrg aku nak sambung study utk common test.
Sebelum tu, aku tertanya tanya siapa +1aku pnya post dlm blog aku ni. Aippp
Dah la x guna google id.
Virus ke?
Stalker?
Hacker?
Silent reader?
Hahaha. Biasa silent reader x buat gitu.
Aishhh.
Aku ni dah la negative thinker. 
Takut pulak. Hahahahaa
X pe la, aku ok je.
Tapi takut jugak. Sebab link blog aku baru je tukar
Hahaha. Nevermind.
Tapi rasa mungkin kengkawan nakal aku je ni. Hahahaha.
Ok lah. Sambung study. 
Bye.

Wednesday, April 16, 2014

Sabarlah kawan.

sahabat.
cinta.
kawan.
kekasih.

kalau ditanya mana yang penting, mungkin tiada jawapannya.
aku sayang sahabat.
aku cinta kawan.
tp yang paling betul, aku sayang Allah dan Nabi.
sayang ibu bapa.
tiada kekasih, tiada kawan, aku masih boleh hidup.
tapi hidup aku bakal sunyi.
tiada gelak tawa, tangisan, kemarahan.
tapi apabila kawan bukan lagi kawan.
ia sangat perit.
sukar untuk diterima.
dan apa yang aku lalui beberapa bulan ni.
aku terima.
aku mungkin bukan kawan yang boleh tenangkan hati.
aku mungkin bukan kawan yang boleh mendengar luahan hati.
aku mungkin kawan yang x mempunyai perasaan.
dan aku mungkin bukan kawan yang memahami situasi sebenar.
tapi REALITI aku faham. yang tak faham adalah kamu.
aku faham sakitnya ditinggalkan.
tapi aku juga faham perasaan aku sendiri.
tapi aku kawan yang sentiasa ada untuk kamu.
mungkin itu sekadar sekilas pandang bagi kamu.
aku sentiasa ada di sisi kamu, walau tanpa kamu perasan.
aku sedih. aku faham. tapi aku tiada daya.
aku bukan pemujuk tegar.
aku di ajar untuk menjadi perempuan yang tabah.
yang x perlu lelaki dalam hidupnya untuk bertahan.
tapi kamu. tak.
aku mohon kuatkan diri.
dekatkan diri dengan Yang Maha Esa.
kamu bukan hilang ibubapa.
kamu cuma hilang tempat mengadu perasaan.
itu sahaja.
mungkin kamu anggap aku tak memahami.
tapi, yang tak memahami ada diri kamu sendiri. 
mungkin aku tak pernah merasa ditinggalkan.
tapi aku masih punya hati.
dan hati aku masih berfungsi.
aku merasainya.
tapi bukan untuk masa yang panjang.
tutup buku lama, buka buku baru.
mungkin hari ni kamu rasa dunia tidak adil
tapi seuatu hari nanti kamu akan nampak apa itu adil.
Allah Maha Adil.
jangan risau.
mungkin hari ni kamu buta dengan air mata.
tapi air mata itu sepatutnya bersihkan penglihatan mu padanya.
so. be strong.
let by gone be by gone.
i miss the old you.

KnezHassim.



Monday, April 14, 2014

Mencari Kekuatan

assalamualaikum.
hye kwn.
aku tgh cuti. 
seminggu je.
huhu. 
mood ak x brapa nak ok.
aku sedih.
melihat mama dan abah.
bersusah payah utk smpai ke tahap ni.
aku nk bantu mereka.
klau boleh nak quit blajar.
tp kimi pesan, ak hanya ad setahun dua je lg.
teruskan belajar.
masa depan jauh lg.
jgn pkir hari ni, esok je.
pikir akan dtg.
dan adik.
adik aku.
aku harap dia paham keadaan skrg.
be strong Khalifah.
be strong for them.
for mama, abah, adik adik.
and of course for your self.
aku perempuan.
setabah tabah aku, aku tetap perempuan.
air mata mengalir hari ni, bukan tunjuk kelemahan, 
tetapi bukti semangat dan cinta aku pada mereka.
sayang aku pada Allah dan Rasul.
tiada aku tanpa mereka. 


mama...abah
please wait for me and akmal to finish this responsibility as the students first.
we love both of you.
wait for us, mama.
please mama bertahan.


mereka yang lain mungkin x faham,
tp aku yakin ada yg faham.
memikul sesebuah amanah, tanggungjawab bukan sesuatu yang mudah.

percaya pada Allah.
Allah segalanya.
kita merancang, Allah menentukan.


Wednesday, April 2, 2014

Kisah semalam

Assalamualaikum.
Hye.
OK. Dah masuk minggu ke 4, aku masih di shah alam.
Sekarang tgh lepak rilex2 kat PTAR 2.
Baru habis quiz finance.
 ESOK test AIS plak. Haha.
Hidup student. Biasa la dgn test quiz.
Cuma bg aku ada beza antara quiz dan test bg student akaun. 
Biasa la skema nerd kan. Haha.
Test and quiz ibarat final exam. Dan aku akuinya jgk.
Sebab aku pun mcm tu.
Cuma tahap malas aku berbeza dgn mereka2.
Hahaha. Lagi 10 hari dah nak balik terengganu.
Bila time duduk jauh dr ibu bapa, terasa sedikit kekosongan dlm diri. 
Aku homesick. Ala, ngaku je la kan. Hahaha.
Bila aku mengimbau kembali kisah2 lalu,
 teringat betapa naif dan kurang pintar nya aku. Hahaha
Perangai mcm budak2, tp lebih ok begitu.

Aku sebenarnya seorang yang sangat ceria.
Alasan aku utk tidak senyum sewenang-wenangnya
 kerana senyum aku mahal. Org trpilih je boleh tgok aku senyum. 
OK lah, nak ke kelas dulu. Taa
Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut