Friday, December 11, 2015

-It's gonna be the end-

Assalamualaikum..
Hye kembali!
Ok, nak taip psl apa ek
Entah knp aku rasa byk sgt benda nk cerita
Tp smpai satu saat, ko akan rasa
Kepada siapa ko nak cerita
Kepada siapa ko nak luahkan
Sebab cerita tu mungkin jemu didengar oleh sesetengah org
Nasib la khalifah, ko yg suka sgt nk bercerita dh kenapa?
Hahaha, nk buat cemana, sepsis rare la katekannn.
Ahaks.
Oleh kerana byk sgt cerita, last last aku lupa
Sbb time aku nk luahkan cerita yg tersirat di sudut hati..
Insan tersebut akan menjadi sgt bz.
Entah kenapa.
Aku pun tak pasti.
Hahahaha.
Dan aku lupa dan terus lupa.
Aku pernah juga bercita-cita nk jd novelis
Walaupun aku x suka baca novel cinta
Tp aku nk menulis tentang
Apa yg aku nmpk setiap hari
Apa yg aku rasa setiap waktu
Apa yg aku pendam setiap saat
Yes, aku tahu aku seorang pendengar yg setia
I heard a lot of love, friendship, work place story from people around
Mcm mcm.
Smpai satu saat, aku siap pikir cmne nak solve kan problem2 mereka
Sedangkan x related lgsung dgn hidup aku
TAPI
Aku suka je dgr cerita mereka
Sbb aku rasa aku dihargai
Konon mcm rasa “oh, aku wujud rupanya”
Hehehehehe
Aku pulak spesis bila duk sorg, mula la nk menegur hai sana hai sini
Hahahaha, spesis bisnes person la konon
Tapi kalau aku rasa aku tak nak cakap, jgn paksa ar
Aku pun bkn spesis ckp je x berenti sepanjang masa
Ada masa, aku cakap
Ada masa, aku diam
Aku sbnrnya lain dr aku yg dulu
Aku recall balik memori aku last 10 years ago
Aku sorg yg payah nak senyum
Payah nak ketawa
Semua aku rasa fake
Susah nak percaya pada org
Mungkin sbb dendam kesumat sekolah rendah
Aku suka je sekolah rendah aku
Hahahaha, ad dua sekolah plak tu
Tp aku sedih, lepas habis sekolah, semua kawan kira lost gitu je
Nasib la duk kelas firsttttt
Semua bijak, g skolah menengah hebat hebat
Aku jgk yg terperuk di sekolah yg x de org prnh dgor pun.
Aishhhhh
Sokey, sbb time skolah menengah, ada jugak la bakti aku dlm majalah skolah
Fuyoohhhhh, kemon la.
X kan typist mcm aku ni x tulis sajak kotttt
Try la buka majalah sekolah Le’Best First Edition !
Tadaaaaaa, Khalifah kottt.
Lol
Mujur x submit cerpen yg aku tulis haaa
Ehemmm, aku prnah tulis cerpen kot
Tragis pulak cerita dia haaaaa
Yg pasti cerpen tu mmg seriously lawak bila ko baca balik time skrg
Mmg aku rasa bodoh gila
Gila tinggi imagination aku
Perghhhh
X pe, cerpen tu aku simpan je la
Mmg gila la nk publish kan
Tp terpikir gak kekadang nk post kat PTS One.
Kot kot la boleh jd short novel, baiki ayat sikit
Bab kata org, IDEA tu ada.
Ok ok. Stop recalling the memories.



Rasa mcm tak percaya je aku dh nak habis degree.
Lagi 4 hari pergi kelas, and then tadaaa habis
Habis!
Aku cuma perlu g kelas ngaji je pasni
Kelas umrah
Dan kelas Haji
Wahhhhh.
Oh, maybe kelas ibu mengandung.
Kahkahkah
Byk gila kenangan weyh
Terutama dengan mereka2 yg berada di sisi selama hampir 6 tahun wei
Selama tu jugak la aku dgn hakimi
Woahhhhh
Terima kasih Aqila,Asha,Teha, Hany, Ziera,Wookie,Dibah dan mereka2 yang lain
Luvvvv u la
Pasni semua dah nak masuk kerja
X leh dah nak enjoy lepak2 shopping mall
Tgok wayang
Makan depan laptop tgok triplet,twin dan running man
Jejalan kat tesco pakai seluar tido
Gi round pasar malam 4-5 rounds
Berebut mesin basuh
Berebut dapur nak masak
Makan roti bakar
Makan maggi (kebas maggi dibah)
Gossip gossip hangat
Bincang kes GST, kes jibby
Hahahaha, byk lg la
So, selamat bekerja la kwn2 sekalian alam
Kepada yg nak smbung master, I wish u all the best and good luck babes!
Aku?
Masuk kerja, kahwin, anak, gi Mekah, beli rumah, beli kereta.
Tu je kot aim aku.
Cliche kan ?
Hahaha.
Dah la.
Nak buat assignment.
Bai.
Love, K.H.

Thursday, November 12, 2015

-DAH.NAK.HABIS.BELAJAR-

assalamualaikum
hai blogger.com
oh ye, aku baru perasan nama blog aku dah berubah
i mean the domain name
tetiba jadi knezhassim.blogspot.my
ehekk
mcm menarik la jugak
tapi cepat kantoi la blog malaysia
ok mcm biasa, bila aku menaip maknanya aku tgh cuti
yeah cuti midsem
lewat gila
semua org cuti awal, uitm je mengada bg cuti lewat
dan as always, aku x cuti
aku kerja
x la kerja mana pun
tapi kerja la
tambah pulak kedua2 abah mama pergi obersi
Jinju International Agriculture Festival, Korea
uishhhh.
x pe
bagi dorg rehat
byk sgt dorg keje
bgun 4 pagi, tdo 10 malam
bg la chance sikit kan
tahun depan baru la turn aku pulak
hahahahaha

hurmmm
bila scroll ig twidder fb bagai
mcm jeles la jugak
tgok kengkawan pergi shortvacay
hahahaha
x puas hati luah kat twidder, sis luah kat sini pula
hurmmm
aku mmg nak g bercuti
tp aku x de masa
x cukup masa
too many things nak kena fikir
study
bisnes
loan
kahwin
eh
hahahahahahaha
so aku decide 
aku habiskan belajar dulu
pastu prepare utk kahwin
sambil2 kerja
x pe, aku bos
kerja tggu aku
wahhhhhhhhh
pastu bru la nk vacay ke apa ke
jeles mmg jeles
tp aku sedar level aku lain
aku bukan spesis mkn gaji
dh termaktub dalam kamus hidup aku
aku seorang peniaga
usahawan
penjual
jurujual
hurmmm
memang jauh la aku dgn kerja makan gaji
dan aku x minat pun
aku x suka dgr arahan org
degil
aku lebih suka discuss
tp maybe la kengkawan sekeliling aku x suka kot dgn perangai aku
yelaaaa, sbb aku suka bg arahan
ala, bkn nk bg sgt pun, cuma aku pkir, 
kalau aku x bg arahan, x jalan ler asssignment
eheekkkkk
maaf yer kawan2
sabar tau dgn perangai aku, sikit je lagi. 3 bulan je lagi
maybe kurg.
dh nak habissss
please tahan
yeah, mmg byk gila assignment yg kami kena setel
mcm2
presentation paling aku x suka
test dah lepas semua
aku x suka bercakap sorg2 depan org
dan aku x phm pn apa aku ckp
hahahahahaha
aku suka ckp berdua, bertiga
tp bukan bg talk
sbb aku tau, diorg bukannya dgr pun
kan?

so, nak x nak, proceed je la.
present aje.
next week akmal konvo
kesian mama abah still x balik lg waktu tu
mohon sis tabah lerrr
yg pasti aku poteng la dua hari
uruskan adik2
haishhh
ponteng aje sem ni
ganaih
biasa la final year.
lgpn aku ad responsibility
kakak sulung kot.
ok la.
malas dah.
bai.
K.H

Friday, September 11, 2015

- L.A.S.T -

Assalamualaikum
Hey blogger.com
Lama x jumpa.
Sibuk la sangat aku. Haha
Ok macam biasa, bila aku menaip maknanya aku ni baru je masuk semester baru.
Kan ?
Kalau tak, memang jarang la. Berdebu gitu la.
Hahaha. Btw, aku dah habis internship di MAAC.
Bagi aku tak de la perit sgt bekerja dengan orang.
Yela in reality I’m the boss, tapi bila berinternship for 6 months, herrrmmm, ikut je la.
Apa pun aku rasa puas, sbb aku diberi peluang untuk merasa hidup sebagai seorang pekerja.
X boleh lewat, awal sgt pun tak guna.
Habis intern, aku sambung kerja aku sebagai seorang bakal boss.
Kau ingat senang?
Hampir menangis je hari2.
Penat.
Tak ada masa untuk diri sendiri.
Bila cakap kat orang macam tu, orang akan cakap aku penting diri.
Haha, x pe, mereka tak tahu.
Yang tahu, aku sorang je.
All aspects aku kena jaga.
In term of accounts, mmg wajib la.
All those stupid gst things, lagi la nak gila.
Pasal pekerja.
Hurmmmm, masalah biasa aku.
Tak kan nak buang pekerja kan.
So brainwash, brainwash and brainwash.
Susah tahu?
Berurusan dengan manusia sangat lah susah.
Macam2 benda kena jaga, terutama perasaan.
Aku dah serik, aku dulu garang dengan pekerja2.
Ntah pape semua nak marah, sampai pekerja berlakon-lakon.
Last2 aku sakit hati.
So skrg aku decide utk hiraukan pekerja lama, focus on the new employees.
Even tak la seaktif usia mereka.
As always, math prob.
Dengan adik sendiri boleh la nak membebel math  x reti buat.
Dengan pekerja? Kang terhina pula. Ishhh.
Tup tap tup tap, mama nak buat diversification.
Hurmmm.
Sangat la mencabar.
Cooperative.
myIpo.
Kastam.
Banyak benda kena sacrifice.
Masa, tenaga, cost, kawan.
And my planned vacation too.
Haha. Sadis la sikit.
Tapi aku redha.
Tengok kawan pergi vacay.
Tengok kawan kahwin.
Tengok junior kahwin.
Hahaha. Gila tak jeles.
Tapi apa boleh buat?
Alhamdulillah, rezeki diorg.
Hehehehehe.
Ok. Cukup sampai situ.
Last sem, sem practical aku.
Sempat la berkenalan dgn beberapa kwn2 seusia dan mungkin lebih muda.
Buat kerja, gosip, gaduh.
Pening, loya, semua bersamalah. Kekonon.
Tapi yang paling aku rasa bersyukur sgt ialah aku kenal fara.
Hai fara!!!
Hahahaha. Girlfriend paling awesome la.
X kan ada masalah “nak makan kat mana eh?”
Sbb fara selalu ada jawapan.
Dan dia tahu aku bukan seorang yg gemarkan routine, cepat boring.
Sbb dia pun sama. Tapi bezanya, dia akan bgtau idea nak mkn kat mana.
Ok, I miss you fara.
Hahahaha.
Kawan yang selalu tolong aku bila account x balance.
Kawan yang selalu dengar apa masalah aku.
Kawan yang kalau kita boring, ajak lepak tepi pantai, dia on je.
Hohohoho.
The best la.
Tapi ada satu benda aku tak sempat buat dengan fara.
Mandi dekat lata payung setiu.
Haishhh. Maybe next time la kot. Hahahaha.
Erm, yang lelain? Jejaka?
Ada lah yang membantu.
Sikit2.
Yang cari pasal pun ada.
Hahaha.
Ok, malas nak taip.
Biar hilang gitu je memori gitu.
Sekadar kenal, memadai.
Hurm, btw ada satu perkara yang aku rasa kelakar.
I met ben. Yeah, for nine years. At last, I saw him.
Itu je. My last YM friend. HAHA.
Oh ye, aku tengah fight untuk semester akhir.
Akhir untuk degree.
BACC.
Sangatlah menggerunkan sebenarnya.
Dan agak sedikit terkejut.
Ingatkan tenang la sikit.
Tapi ada la jugak cabarannya.
Hahaha. Pape pun, face it first.
Comment, later.
Ok la. Lapar.
Haha.
Bai.
K.H.


Wednesday, May 27, 2015

-K.A.H.W.I.N-

Assalamualaikum.
Waalaikummussalam.
Aku tahu berapa kerat je readers aku sekarang.
Ala, yang baca blog aku ni pun kengkawan aku je.
Paling hebat pun, pakwe aku sendiri.
Hai !
Hahahahahahahahahaha.
Aku menaip pun kerana bosan.
Aku bukan full time blogger
Ish x de masa la.
Bila kobek kobek blog ni, its almost 7 years aku dgn blogger ni ha.
Hahahaha.
Aku ada banyak kot blog.
Tapi yang tinggal hanya ni satu je.
Sekarang aku tengah intern. Yeahhh. Duk atas kerusi pusing2.
Ada meja sendiri
Bersepah perghhhh.
Ok2, dh lari tajuk nampaknya kak.
Sebenarnya aku menaip hari ni, cuma nak luahkan pendapat sendiri.
Pendapat aku tentang kahwin ketika masih belajar.
Atau pun kahwin muda.
Macam umur 19-22 tahun mcm tu la.
Ok. First aku mintak sesiapa yang annoy dgn aku, please jgn baca.
Tutup sekarang. Aku tak kisah pun.
Tapi bagi yang nak teruskan, sila.
Terima kasih banyak2.
Ni PENDAPAT SENDIRI eh.
Jangan tetiba nak viral aku kutuk, persenda or whatever.
Please Malaysian.
Fikir guna otak dan akal.
Ok. Start citer.
Ramai orang disekeliling aku yang kahwin awal.
Tapi x la awal sgt.
20 tahun, 21 tahun.
Ok. Aku tak dengki.
X kisah pun. Hidup dia!
Hurm.
Ye aku tahu, untung kahwin awal.
Elak maksiat.
Paham2.
Aku pun belajar agama.
Bagi yang background family tu ok, aku memang sokong kahwin awal.
Nak nak, yang mak bapak ada kereta besar, rumah besar, banyak duit(berlebihan)
Yeahhhh. Sangat setuju!!! 101%
Ni pendapat aku sendiri.
Bila dah kahwin, kerja tak tetap pun lagi.
Tahap sabar dan keimanan perlu kuat.
Aku taip bukan saje2. Benda berlaku depan mata.
Semua benda pakai duit.
Bukan aku kata duit je penting.
Kasih sayang lagi penting.
So, please kengkawan.
Fikir banyak kali dulu sebelum buat satu keputusan besar.
Pastu kau try mintak kerja.
OK. DENGAR SINI!!
Syarikat mana nak ambil kau bekerja bila tgok resume:
UMUR: 24 TAHUN
STATUS: BERKAHWIN
EDU: SPM/DIPLOMA
JUJUR aku taip ni.
Aku sebagai bakal majikan, aku tak kan terima!
Uishhh. Kalau sebelum ni dia bekas pekerja syarikat besar, aku pikir dua tiga kali.
Kalau tengok resume kat atas gitu, aku just PANGKAH.
No chance! Interview? Lagi la TIDAK!
Kami sebagai majikan fikir banyak benda.
KOMITMEN!!
Bila ambil pekerja yg dh berkahwin, susah nak hantar outstation.
Pastu mesti ada yang nak cuti tiba2.
Suami tak kasi gi kerja.
Jaga anak.
Kau rasa???
Kalau pekerjaan kau tu tiada ganti, x pe.
Kau manager ke x pe.
Kalau kau staf biasa ?
Uishhh.
Paling habis pun, notis cuti sebulan.
Pastu kau automatik retire !
Kalau education kau master, x pe.
Tapi sape nak ambil pula ?
So. Renung2 kan dan selamat berkahwin.
Aku?
Aku nak habiskan belajar.
Sebab aku sedar komitmen aku tinggi.
Aku kena habis belajar, kerja, kahwin.
And untuk perempuan, please kerja sebelum kahwin!
Cari duit sendiri dulu.
Beli asset(rumah kereta) atas nama sendiri dulu.
Tapi kalau dah ada perancangan, boleh je kahwin dulu.
Hohohoho.
FIKIR dulu ye !


with love, K.H.

Sunday, January 25, 2015

-Internship-

Assalamualaikum.
Hye blogger.com!
Hahahaha. I’m back!
Cehhh, macam la lama sangat aku x menaip. Ye idok ?
Last aku menaip, sebelum final exam. Time tu tgh study week.
Yela, x leh balik rumah kampung halaman.
Struggle untuk paper MAF.
Bukan aku nak berlagak aku bijak, tapi sebab aku x pandai.
Sebab tu lah aku kena study lebih sikit.
Sobs. Jealous tgok org balik rasmi MydinMall baru. Kahkahkahkah.
Aku takut nak hadapi kegagalan.
Tapi jika itu dugaan dari Nya, aku redha.
Usaha lagi. Tawakkal pada Yang Maha Esa.
Errmm. 1st February 2015. Tarikh keramat buat aku dan mereka part 7 sem depan.
Urghh. Sumpah aku takut.
Aku tak pernah weh kerja under orang.
Selama ni selalu aku kat atas. Dan mulai tarikh tu, aku di bawah.
Aku takut kena buli, aku takut kena kutuk.
Aku takut orang tahu kelemahan aku.
Aku jenis lambat pickup.
And then mama told me that the company said “kerja kat sini berat, kak noor
Urghhh. Korang paham tak perasaan aku ni. Huhhh
Tough for me actually. Really. Really.
I’m scared!
Aku buat internship di company yang buatkan akaun dan audit untuk SNB Sdn Bhd
Yesssss. Aku takut. Aku lembab! Lemau!
Nanti, mesti ada yang kutuk aku.
“huh anak seemnoor, belajar sampai degree, benda senang pun tak boleh buat”
Arghhhhhhh. Takuttt
X pe. Proses pembelajaran.
Positif K
Aishhhhhh. Kenapa la mama x kasi aku intern dekat company sendiri je.
Settled!
Hurmmmm. Takpe. Pengalaman mendewasakan kita !
Yeah.
2015.
Selamat tahun baru!
Dan juga tahun 2016 dah dekat juga! Makin la takut.
Mixed feeling actually.
Biar betik aku ni?
Tunang. Kahwin. Bla bla bla.
Ouchhhhh.
Seriously, I’m not ready.
Hahahaha. Tapi aku kena jugak!
Mama abah bagi masa sampai 2016 je.
Lepas tu aku kena kahwin.
Maybe orang akan cakap, cool kan mak bapak aku.
Suruh kahwin awal.
Yesss. Ma abah sangat open minded.
Bukan sebab apa pun.
Salah satu sebab aku berkawan dengan Kimi almost 5 years tanpa clash.
Clash of clan! Ehhh.
Yeah. Bukan aku nak bangga, x bangga pun.
Ma abah nak suruh aku kahwin cepat cepat.
Dan aku? Kimi?
Mana ada duit.
X pe. PTPTPU kan ada. LOL
Arghhh. Apa pun, tu kemudian aku fikir.
Aku dah draft bajet. Tapi semua mcm hmmmm.
Almaklum la demand tinggi. Taik.
Aku dah 23 tahun weyh.
Eiii. Tua. Hahahahahaha
SEKARANG aku fikir intern aku.
6 months!
As required by MIA.
Urghhh.
Perlu aku taip pasal apa aktiviti aku sepanjang dua minggu ni?
Hahahaha. Aku makan, tengok movie, tidur, bangun, makan, diet.
Diet? Yes. Aku tengah berusaha.
Kilogram bertambah. Comel berkurang.
Buruk!
Aku malas nak gi kedai mama.
Sebab bukan nya ada kerja pun untuk aku buat.
And pekerja akan bermuka muka.
Dan aku jadi annoyed.
Duk rumah, aku bosan. Nak diet tapi makanan sedap sedap plak.
Dan hari ni hari ketiga aku tak sentuh nasi.
Tapi aku makan benda mengarut. Hahaha
Bukan atkins. Tapi diet cara aku.
Aku nekad nak turunkan berat badan.
Nak maintain aja. 50 kg please!
Hahahahahahahahahahahahaha.
Ok dah la mencarut.
Bye uollss!
 K.H.
Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut