Wednesday, May 27, 2015

-K.A.H.W.I.N-

Assalamualaikum.
Waalaikummussalam.
Aku tahu berapa kerat je readers aku sekarang.
Ala, yang baca blog aku ni pun kengkawan aku je.
Paling hebat pun, pakwe aku sendiri.
Hai !
Hahahahahahahahahaha.
Aku menaip pun kerana bosan.
Aku bukan full time blogger
Ish x de masa la.
Bila kobek kobek blog ni, its almost 7 years aku dgn blogger ni ha.
Hahahaha.
Aku ada banyak kot blog.
Tapi yang tinggal hanya ni satu je.
Sekarang aku tengah intern. Yeahhh. Duk atas kerusi pusing2.
Ada meja sendiri
Bersepah perghhhh.
Ok2, dh lari tajuk nampaknya kak.
Sebenarnya aku menaip hari ni, cuma nak luahkan pendapat sendiri.
Pendapat aku tentang kahwin ketika masih belajar.
Atau pun kahwin muda.
Macam umur 19-22 tahun mcm tu la.
Ok. First aku mintak sesiapa yang annoy dgn aku, please jgn baca.
Tutup sekarang. Aku tak kisah pun.
Tapi bagi yang nak teruskan, sila.
Terima kasih banyak2.
Ni PENDAPAT SENDIRI eh.
Jangan tetiba nak viral aku kutuk, persenda or whatever.
Please Malaysian.
Fikir guna otak dan akal.
Ok. Start citer.
Ramai orang disekeliling aku yang kahwin awal.
Tapi x la awal sgt.
20 tahun, 21 tahun.
Ok. Aku tak dengki.
X kisah pun. Hidup dia!
Hurm.
Ye aku tahu, untung kahwin awal.
Elak maksiat.
Paham2.
Aku pun belajar agama.
Bagi yang background family tu ok, aku memang sokong kahwin awal.
Nak nak, yang mak bapak ada kereta besar, rumah besar, banyak duit(berlebihan)
Yeahhhh. Sangat setuju!!! 101%
Ni pendapat aku sendiri.
Bila dah kahwin, kerja tak tetap pun lagi.
Tahap sabar dan keimanan perlu kuat.
Aku taip bukan saje2. Benda berlaku depan mata.
Semua benda pakai duit.
Bukan aku kata duit je penting.
Kasih sayang lagi penting.
So, please kengkawan.
Fikir banyak kali dulu sebelum buat satu keputusan besar.
Pastu kau try mintak kerja.
OK. DENGAR SINI!!
Syarikat mana nak ambil kau bekerja bila tgok resume:
UMUR: 24 TAHUN
STATUS: BERKAHWIN
EDU: SPM/DIPLOMA
JUJUR aku taip ni.
Aku sebagai bakal majikan, aku tak kan terima!
Uishhh. Kalau sebelum ni dia bekas pekerja syarikat besar, aku pikir dua tiga kali.
Kalau tengok resume kat atas gitu, aku just PANGKAH.
No chance! Interview? Lagi la TIDAK!
Kami sebagai majikan fikir banyak benda.
KOMITMEN!!
Bila ambil pekerja yg dh berkahwin, susah nak hantar outstation.
Pastu mesti ada yang nak cuti tiba2.
Suami tak kasi gi kerja.
Jaga anak.
Kau rasa???
Kalau pekerjaan kau tu tiada ganti, x pe.
Kau manager ke x pe.
Kalau kau staf biasa ?
Uishhh.
Paling habis pun, notis cuti sebulan.
Pastu kau automatik retire !
Kalau education kau master, x pe.
Tapi sape nak ambil pula ?
So. Renung2 kan dan selamat berkahwin.
Aku?
Aku nak habiskan belajar.
Sebab aku sedar komitmen aku tinggi.
Aku kena habis belajar, kerja, kahwin.
And untuk perempuan, please kerja sebelum kahwin!
Cari duit sendiri dulu.
Beli asset(rumah kereta) atas nama sendiri dulu.
Tapi kalau dah ada perancangan, boleh je kahwin dulu.
Hohohoho.
FIKIR dulu ye !


with love, K.H.

No comments:

Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut