Tuesday, September 20, 2016

-Hmm.Dah.Dekat.Nak.Buat.Apa-

Assalamualaikum.
selamat tengahari
dan
apa aku patut buat ni?
sebulan dua bulan
adeii
doakan yg terbaik guys.
hahahahaha
bab kata staff aku, x nmpak mcm nak kawin pun.
hahaha
k bye

Saturday, August 6, 2016

-Terasa.Nak.Menaip-

Assalamualaikum
Waalaikummussalammm.
hahaha
biasa la khalifah ni bila menaip waktu mcm ni
maknanya dia tgh byk berfikir
yes
mmg byk pn benda aku tgh pkir
mcm mcm
smpai kdg kdg terbawa smpai ke dlm mimpi
pastu rasa nak cepat2 bgun
sbb mimpi jenis rare cenggini kalau boleh x nak hadap
hahahaha
tahun 2016...
lepas habis je final paper, start real life pulak
aku start balik ganu je, hadap kastam
isu kokanun
dlm pada masa yg sama lembaga lembaga ngeri dtg
hadap satu2
telan telan luah balik
pastu dtg pulak peguam2
dlm pada masa yg sama dtg juga yg konon nk membantu
but smpai skrg, bayang pun tade
btw ada good news juga
bangunan dh dpt
dh boleh beroperasi bulan 6
hotel bulan 7 dh beroperasi
alhamdulillah
hari tu, masa sibuk2 nak pindah kedai
dtg lah seorg hamba Allah ni
nak sewa bangunan yg seem noor sewa dulu
dia dtg sbb mama offer besi penutup kedai kat blkg
then mamat ni dtg test la besi tu
dia ckp dia tamau sbb besi tu kosong, senang je org nk pecah masuk
ok2 fine
so aku ok je
pastu dia start ckp berlagak
aku ni jenis x leh kalah
aku lawan
dia ckp knp x hired consultant
sng sikit urusan pindah2
ni nak pindah esok lusa baru start mengemas
dia siap ckp, TAK AKAN SEMPAT KOSONGKAN KEDAI DALAM MASA DUA HARI
perghhh panas otak aku
sbb kami kena keluar last 31 Mei
then aku ckp kat mama
mama ckp, SEMPAT
aku bls balik kat dia, bila nak beroperasi encik?
sempat ke renovate bulan puasa??
dan kau tahu?
sampai hari ni duk renovate sana sini, x leh beroperasi langsung
dia siap ckp dia ada consultant boleh setel cepat
in the end, kakakakakaka je la
dia siap ckp seem noor old style
 x de idea moden kan kedai
ala kau buat kedai printing, mesti la nak modern2
batik ni tradisional la sengal selengaaaa
last2 aku bengang, 
aku ckp dgn penuh sinis sambil menahan marah
"x pela encik, old style pun old style la, asalkan byr bangunan, jd hak milik, penat ah sewa je kan?"
DIAM dia, siap ckp balik dulu, wish the best for me and for seem noor.
tq encik kedai printing yg take over tapak seem noor 15 tahun tu.
i wish u all the best tu, lagak tu simpan
kita meniaga biar humble
tp kekadang nak hadap manusia gini, humble letak belakang
lawan dulu guna ilmu yg ada
haaaaaa
kalau nak kalah dah, tukar topic
yedak?
hahahaha
ok setel pasal tu

dlm kesibukan menguruskan syarikat
hari result smpai
bammmm failed for FAR600.
sebulan duduk tak tenang
supp paper la jwbnyaaaa
fuhhhh
supp pn bkn main supp
soklan puiiii susah nak mati jugak
byr RM100
masuk exam, tulissss
tunggu result keluar dlm seminggu
dlm seminggu tu, mohon doa byk2, jgn bg uitm call
uitm call tanda kau gagal lagi, EXTEND
bammmm
alhamdulillah TM(completed)
boleh kawin yeahhh
tipu

ok setel yg tu, hadap pulak peguam
sign sana sini
cop jari sana sini
g bank sana sini
discusss sana sini
jmpa pegawai bank
bincang2
tup tap tup tap

tadaaaaa WISMA SEEM NOOR
HOTEL SEEM NOOR
SEEM NOOR BATEK

hutang toksah tolong fikir, biar kami kami je
tgh kejar sana sini jualan
kena kejar lagi la
everyday bank called
fuhhh nanya
mmg perit la bg aku
aku ckp ngn mama
dulu masa mama umur gini pun mama struggle byk mana
so aku trima je masalah gini
cuma status mama dulu dgn aku akmal
beza wooo
kami dh mcm bos bos
ramai staff kena handle
sorg2 plak jenis cepat terasa
x leh salah ckp
hmmmmphhh

pastu skrg tgh ada jualan kat ECM kuantan
sales droppppp
mana tak susah hati aku
kalau boleh nak la jgk seribu lebih sehari
ni dua tiga ratss shari
oh sadissss
ekonomi teruk gilosss
hotel ada la sorg dua yg check in
muka stress je
tgok cermin rasa x de mood
sbb muka nmpak tua
waaaaaa
td call semua spy
tny staff aku buat keje x?
ke duk saje main fon?
spy ckp, dorg buat keje
cuma lane tu x de org lalu
hmmm
penin
target 20 ribu kot
x lepas
sedihnyaaaaaaa
susah hati

mama abah dpt g haji tahun ni
sbb tu aku agak resah gelisah
tkot x smpat handle
tgn plak dua je
inshaAllah boleh
jgn mengalahhhh
aminnn

Jap, meh aku share gmbar

Gambar first warga kerja seem noor
Selama 20 tahun penubuhan, ni kali pertama. 
Sadiss lagi 

dah malas menaip
k la ngntuk da
bye


k/h.

Monday, January 4, 2016

-Belenggu.Kesedihan.Luar.Biasa-

Assalamualaikum
Selamat pagi gais.
Entah kenapa tetiba aku rasa nak menaip
Maybe aku tengah sedih kot
So emotional la sikit
Tak tahu nak share kat sape
Tak tahu nak share ngn sape
Sbb kdg2 bukan dgn semua org kita boleh share
Takut jugak org dh bosan, mua dgn kisah kita
Kan?
Aku tgh in final exam mood sbnrnya ni
Sempat pulak nak menaip
Sokey, jam pun dah 1:00 am
Bukan masa utk aku study pun
Anyway, dh lepas 3 paper
First paper, aku x yakin sgt sbnrnya
Takut dan cuak juga
Second paper, aku rasa rilex sikit
Tp lepas jwb, tetiba dpt carrymark, dan x begitu memberangsangkan
Alahai
Sokey, tabah Khalifah!
Hari ni, third paper
Paper main2
Tapi bersungguh jugak aku jawab
Sbb paper ni je harapan dunia nak maintain pointer
Kehkehkehkeh
Ok, the coming three more papers sangat lah KILLER subjek nya
Papers yg menguji siapa pelajar akaun sbnrnya
Takut tu sentiasa tersorok di hati kecil ni
Cuak sbb failure rate tinggi
Hohohoho
X pe, kita skip dulu psl exam
Papepun, pray the best for me
Insha Allah, Aaminnn dan tawakkal
Kenapa aku sedih?
Entah la
Aku pun x faham dgn hati aku
Kejap kental
Kejap lembik
Kejap separuh2
Time kental, mmg sado la kau
Time lembik, aku rasa sakit dan mcm ada something tersekat kat hati
Tak boleh nak keluar
Last2 sebak, nangis dan lap
SEBAB?
Aku sendiri x pasti
Maybe after salah faham dgn kimi skit kot hari tu
Buat aku rasa tak ada hati sekejap
Kosong hilang
Eh, tapi skrg dh ada balik la hati nya
Jenis aku, mls nk panjangkan
Kalau nak panjangkan, simpan sesorg je la
Dan jangan ungkit balik. Kot ?
Pastu tetiba aku rasa rindu semua kekucing aku
Semua dh arwah
Maybe sbb time study, aku slalu scroll gmbr kucing kot
Dh mmg tu je aku follow
Dh mmg minat aku pd binatang berbulu
Sebab tu aku sedih kot
Aku fikir, nnti aku balik rumah, x de kucing nak buat teman bercakap
Luah perasaan
Luah kepenatan
Ok, balik nanti mintak kucing la dgn sesape pun
X pun, bela kekura atau ikan guppy ke
Hahaha menarik sangat
Tapi aku rasa ada satu sebab yang sgt besar yg buat aku sentiasa sedih
Bila aku teringat pasal family aku kat rumah
Eh, ni bukan pasal homesick ye
Ni pasal ma abah aku
Skrg tgh berhempas pulas cari duit utk beli bangunan
Dengan ekonomi skrg yg menunggu masa utk mengulang sejarah kegawatan ekonomi
Dengan masyarakat yg tgh cut cost skrg
Aku jadi sebak sndri
Setiap kali aku call parents aku ckp nk exam, tolong doakan
Diorg akan ckp ..
“mama abah otw balik tganu ni, dh habis jualan johor”
“mama ngn akmal otw ke kl ni, ad jualan medan mara KL”
“mama ada kat kota bharu ni”
“abah baru balik dr Melaka ni, jualan Melaka dh habis”
Korg paham tak apa perasaan aku ?
Aku rasa mcm useless
Family aku tgh sebok cari rezeki, aku tgh duk golek2 tidur smbil duk fikir takut dgn exam
Exam?
Dari aku lepas skolah, aku x prnh btol2 tolong ma abah
Asyik2, cuti skejap, then masuk belajar balik
Kalau fikir, byk nya alasan aku
L
Aku positif kan diri aku yg sememangnya negative secara semulajadi ni
Dgn set mind
“ Khalifah, sikit je lagi, nak habis dh degree, pasni kau keje la”
“ Khalifah, focus exam ni, jgn sangkut, nnti susahkan ramai org”
“ Khalifah, mama tunggu kau habis je ni, x pe result biasa2 je, asal lulus”
Dan begitulah seterusnya
Nampak tak aku pentingkan diri ?
Sebab tu la aku rasa sedih je selalu
Tapi cover skit dgn cerita2 bodoh skit
Hahaha
Pastu sebok duk scroll ig, fb hari hari wei
Gelak tengok video
Tengok gambar mknn
Pastu terasa nak mkn, aku start kete gi beli
Oh ye
Tetiba teringat
Hari tu, ma ajak makan kat bangi, lepas aku hantar railing
Dia nmpak subway
Dia ckp eh ada kedai makan ni
Aku pun ckp “ni kedai sandwich ma, ma nk mkn ke?”
Sbb aku tahu ma x suka mkn benda yg instant dan menggemukkan lagi mahal
Aku ckp baik ma cri kedai makan yg ma boleh mkn
Aku x jadi teman mama mkn
Aku drive balik palam
Tgh drive aku nangis
Sbb?
Sbb aku dh bbrpa kali duk baham subway
Tapi bila time mama tny, aku ckp x yah
Ya Allah, teruknya aku
Pdhal duit yg aku guna utk mkn tu, duit mama
Mama slalu ckp aku suka membazir beli mknn mahal
Ok sebak!
Sbb aku teringat kalau aku g  mkn ngn mama, mmg jarang g kedai mahal
Kita org akan cri kedai biasa2, dan tahu akan kenyang
Apa yg membutakan aku sbnrnya ni?
Knp aku x sedar diri haa?
Berlagak nya aku
L
Teringat bila abah ckp
“ first time abah mkn aiskrim ada biskut oreo kat dlm, time kat China, kat Malaysia ada ke?”
Sedihnya! Sbb tu hanya mc flurry wei.
Aku dh muak dgn mc flurry, tp abah excited citer kat kita org time tu
Sedihnya
Sombongnya kita generasi muda ni
L
Walaupun family aku selalu je g ikea, tp x prnh mkn kat situ
Alasan mama, sbb mahal la
Adik2 ramai dan kuat mkn
Sedangkan aku ?
Selalu berjimba mkn2 dgn kwn2 di Ikea
Sedih lagi
Hurmmm
Dhtiba masa untuk sedar Khalifah
Ingt diri tu siapa
Ingat asal usul tu dr mana
Jangan berlagak
Jangan riak
Jangan sombong
Ok la.
Nak masuk pukul 2 pagi dh
Lusa paper pulak
Yang sedih, K.H.
Assalamualaikum

Nite gais.
Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut