Monday, January 4, 2016

-Belenggu.Kesedihan.Luar.Biasa-

Assalamualaikum
Selamat pagi gais.
Entah kenapa tetiba aku rasa nak menaip
Maybe aku tengah sedih kot
So emotional la sikit
Tak tahu nak share kat sape
Tak tahu nak share ngn sape
Sbb kdg2 bukan dgn semua org kita boleh share
Takut jugak org dh bosan, mua dgn kisah kita
Kan?
Aku tgh in final exam mood sbnrnya ni
Sempat pulak nak menaip
Sokey, jam pun dah 1:00 am
Bukan masa utk aku study pun
Anyway, dh lepas 3 paper
First paper, aku x yakin sgt sbnrnya
Takut dan cuak juga
Second paper, aku rasa rilex sikit
Tp lepas jwb, tetiba dpt carrymark, dan x begitu memberangsangkan
Alahai
Sokey, tabah Khalifah!
Hari ni, third paper
Paper main2
Tapi bersungguh jugak aku jawab
Sbb paper ni je harapan dunia nak maintain pointer
Kehkehkehkeh
Ok, the coming three more papers sangat lah KILLER subjek nya
Papers yg menguji siapa pelajar akaun sbnrnya
Takut tu sentiasa tersorok di hati kecil ni
Cuak sbb failure rate tinggi
Hohohoho
X pe, kita skip dulu psl exam
Papepun, pray the best for me
Insha Allah, Aaminnn dan tawakkal
Kenapa aku sedih?
Entah la
Aku pun x faham dgn hati aku
Kejap kental
Kejap lembik
Kejap separuh2
Time kental, mmg sado la kau
Time lembik, aku rasa sakit dan mcm ada something tersekat kat hati
Tak boleh nak keluar
Last2 sebak, nangis dan lap
SEBAB?
Aku sendiri x pasti
Maybe after salah faham dgn kimi skit kot hari tu
Buat aku rasa tak ada hati sekejap
Kosong hilang
Eh, tapi skrg dh ada balik la hati nya
Jenis aku, mls nk panjangkan
Kalau nak panjangkan, simpan sesorg je la
Dan jangan ungkit balik. Kot ?
Pastu tetiba aku rasa rindu semua kekucing aku
Semua dh arwah
Maybe sbb time study, aku slalu scroll gmbr kucing kot
Dh mmg tu je aku follow
Dh mmg minat aku pd binatang berbulu
Sebab tu aku sedih kot
Aku fikir, nnti aku balik rumah, x de kucing nak buat teman bercakap
Luah perasaan
Luah kepenatan
Ok, balik nanti mintak kucing la dgn sesape pun
X pun, bela kekura atau ikan guppy ke
Hahaha menarik sangat
Tapi aku rasa ada satu sebab yang sgt besar yg buat aku sentiasa sedih
Bila aku teringat pasal family aku kat rumah
Eh, ni bukan pasal homesick ye
Ni pasal ma abah aku
Skrg tgh berhempas pulas cari duit utk beli bangunan
Dengan ekonomi skrg yg menunggu masa utk mengulang sejarah kegawatan ekonomi
Dengan masyarakat yg tgh cut cost skrg
Aku jadi sebak sndri
Setiap kali aku call parents aku ckp nk exam, tolong doakan
Diorg akan ckp ..
“mama abah otw balik tganu ni, dh habis jualan johor”
“mama ngn akmal otw ke kl ni, ad jualan medan mara KL”
“mama ada kat kota bharu ni”
“abah baru balik dr Melaka ni, jualan Melaka dh habis”
Korg paham tak apa perasaan aku ?
Aku rasa mcm useless
Family aku tgh sebok cari rezeki, aku tgh duk golek2 tidur smbil duk fikir takut dgn exam
Exam?
Dari aku lepas skolah, aku x prnh btol2 tolong ma abah
Asyik2, cuti skejap, then masuk belajar balik
Kalau fikir, byk nya alasan aku
L
Aku positif kan diri aku yg sememangnya negative secara semulajadi ni
Dgn set mind
“ Khalifah, sikit je lagi, nak habis dh degree, pasni kau keje la”
“ Khalifah, focus exam ni, jgn sangkut, nnti susahkan ramai org”
“ Khalifah, mama tunggu kau habis je ni, x pe result biasa2 je, asal lulus”
Dan begitulah seterusnya
Nampak tak aku pentingkan diri ?
Sebab tu la aku rasa sedih je selalu
Tapi cover skit dgn cerita2 bodoh skit
Hahaha
Pastu sebok duk scroll ig, fb hari hari wei
Gelak tengok video
Tengok gambar mknn
Pastu terasa nak mkn, aku start kete gi beli
Oh ye
Tetiba teringat
Hari tu, ma ajak makan kat bangi, lepas aku hantar railing
Dia nmpak subway
Dia ckp eh ada kedai makan ni
Aku pun ckp “ni kedai sandwich ma, ma nk mkn ke?”
Sbb aku tahu ma x suka mkn benda yg instant dan menggemukkan lagi mahal
Aku ckp baik ma cri kedai makan yg ma boleh mkn
Aku x jadi teman mama mkn
Aku drive balik palam
Tgh drive aku nangis
Sbb?
Sbb aku dh bbrpa kali duk baham subway
Tapi bila time mama tny, aku ckp x yah
Ya Allah, teruknya aku
Pdhal duit yg aku guna utk mkn tu, duit mama
Mama slalu ckp aku suka membazir beli mknn mahal
Ok sebak!
Sbb aku teringat kalau aku g  mkn ngn mama, mmg jarang g kedai mahal
Kita org akan cri kedai biasa2, dan tahu akan kenyang
Apa yg membutakan aku sbnrnya ni?
Knp aku x sedar diri haa?
Berlagak nya aku
L
Teringat bila abah ckp
“ first time abah mkn aiskrim ada biskut oreo kat dlm, time kat China, kat Malaysia ada ke?”
Sedihnya! Sbb tu hanya mc flurry wei.
Aku dh muak dgn mc flurry, tp abah excited citer kat kita org time tu
Sedihnya
Sombongnya kita generasi muda ni
L
Walaupun family aku selalu je g ikea, tp x prnh mkn kat situ
Alasan mama, sbb mahal la
Adik2 ramai dan kuat mkn
Sedangkan aku ?
Selalu berjimba mkn2 dgn kwn2 di Ikea
Sedih lagi
Hurmmm
Dhtiba masa untuk sedar Khalifah
Ingt diri tu siapa
Ingat asal usul tu dr mana
Jangan berlagak
Jangan riak
Jangan sombong
Ok la.
Nak masuk pukul 2 pagi dh
Lusa paper pulak
Yang sedih, K.H.
Assalamualaikum

Nite gais.
Instagram

aku dan blog

Daisypath Friendship tickers

oppss!

Daisypath Anniversary tickers

linkie ♥

ikut.ikut